Οι οικονομικές καταστάσεις καταρτίζονται σύμφωνα με τις συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές. Για να κατανοήσουμε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, πρέπει να κατανοήσουμε τους στόχους της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Οι στόχοι της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης, όπως αναλύονται στη Δήλωση του Συμβουλίου Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Προτύπων (FASB) Statement of Financial Accounting Concepts No. 1, είναι η παροχή πληροφοριών που
Για την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων, είναι σημαντικό να τηρούνται ορισμένες θεμελιώδεις λογιστικές έννοιες. Συνεχιζόμενη δραστηριότητα (Going Concern), εκτός εάν υπάρχουν στοιχεία για τη χώρα, θεωρείται ότι μια επιχείρηση θα συνεχίσει να εμπορεύεται κανονικά για το προβλέψιμο μέλλον.
Δεδουλευμένα και Αντιστοίχιση, τα έσοδα που αποκτήθηκαν πρέπει να αντιστοιχίζονται με τις δαπάνες όταν πραγματοποιήθηκαν Σύνεση, εάν υπάρχουν δύο αποδεκτές λογιστικές διαδικασίες επιλέξτε αυτή που δίνει τη λιγότερο αισιόδοξη άποψη για την κερδοφορία και τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων. Συνέπεια, παρόμοια στοιχεία πρέπει να τυγχάνουν παρόμοιας λογιστικής μεταχείρισης. Οντότητα, η επιχείρηση είναι μια οντότητα διαφορετική από τους ιδιοκτήτες της. Μέτρηση σε χρήμα, οι λογαριασμοί ασχολούνται μόνο με στοιχεία στα οποία μπορούν να αποδοθούν χρηματικές αξίες.
Βοηθά τους υφιστάμενους και δυνητικούς επενδυτές και πιστωτές και άλλους χρήστες να εκτιμήσουν τα ποσά, το χρόνο και την αβεβαιότητα των μελλοντικών καθαρών ταμειακών εισροών προς την επιχείρηση.
Ξεχωριστή αποτίμηση κάθε περιουσιακό στοιχείο ή υποχρέωση πρέπει να αποτιμάται ξεχωριστά.
Ουσιαστικότητα, μόνο τα στοιχεία που είναι ουσιώδη ως προς το ποσό ή τη φύση τους θα επηρεάσουν την αληθινή και δίκαιη εικόνα που δίνεται από μια σειρά λογαριασμών. Ιστορικό Κόστος, οι συναλλαγές καταχωρούνται στο κόστος τους όταν πραγματοποιήθηκαν. Πραγματοποίηση, τα έσοδα και τα κέρδη αναγνωρίζονται όταν πραγματοποιούνται. Δυαδικότητα, κάθε συναλλαγή έχει δύο αποτελέσματα.